Tourdagboek 6

Dat was wel een schrikmoment toen speaker Henk van Gestel aan het begin van de vrijdagrit met een plastic zak vol urinebuisjes op het parcours verscheen. ’s Morgens hadden de rennertjes van de Stokman-ploeg een plasje moeten doen omdat in de loop van de dag die flesjes opgestuurd moesten worden. ,,In de loop van morgen zullen we uitspraak krijgen van de UCI en horen of de Stokman-ploeg gediskwalificeerd zal worden na de hoogst opmerkelijke overwinning in de ploegenrit van eergisteren,’’ aldus de speaker in de Tour de Schalkwijk met een serieus gezicht in de richting van de renners.

Er heeft zich al eerder een ‘dopingaffaire’ voorgedaan in de jeugdronde, namelijk rond Jan Willem van Schip die twee jaar achter elkaar, in 2006 en 2007, met kop een schouders boven de rest uitstak. Vlak voordat de tweede eindzege in zicht leek te komen, werd Jan Willem ontboden bij huisarts Wout van Steenis en diens assistente Tina. Willy Kruijssen, de initiatiefnemer van de Tour, was ook aanwezig om mee te delen dat het flesje van Jan Willem verdacht was. ,,Ik heb hem nog nooit zo aangeslagen zien kijken, hij dacht echt dat zijn overwinning in gevaar zou komen. Maar al snel werd hem duidelijk gemaakt dat het geheel in scene was gezet.’’

Behalve de dopingperikelen stond deze etappe vooral in het teken van de consolidatie want de Top Drie bleek in staat om de positie in het algemeen klassement te verbeteren. Er was vooraf veel applaus voor het initiatief om geld in te zamelen voor de Soos-ploeg die voor het vijfde jaar meerijdt maar mogelijk wegens geldelijke problemen niet meer aan de start kan komen in de vijftigste jubileumtour van 2019. Ook was er een ware ovatie voor Sjoerd Middelweerd van Pro Repair die enkele dagen eerder ernstig ten val kwam en naast een lichte hersenschudding ook tal van schaafwonden opliep. Hij rijdt vandaag en morgen mee in een van de volgauto’s.

De Tour de Schalkwijk nadert de eindfase, morgen nog de langste rit van de week en overmorgen de afsluitend tijdrit op het parcours op de Ramweg en de Lagedijk. De weergoden zijn de renners iedere dag gunstig gezind geweest zodat valpartijen tot een uiterst minimum beperkt bleven. Zondagmiddag is de huldiging op De Brink waarbij alle bekers worden uitgereikt voor de eindwinnaars. Bovendien is er een individuele prijs voor iedere renner, van nummer een tot nummer 110. Daarbij worden titels uitgereikt als ‘de renner met de mooiste glimlach’ en ‘de meest sportieve deelnemer’.